Kategorier
Marknadsföring

Vad är Google Ads?

Vad är Google Ads egentligen? Fler och fler företag har börjat inse värdet av en digital närvaro. Genom att synas i Googles sökmotor så ger man sig själv möjligheter att locka nya kunder. Det bästa av allt är att dessa kunder också – genom sin sökning – visat ett klart intressen för den tjänst/produkt man saluför.

En annan fördel är att man kan följa upp och se ett konkret resultat av sin digitala marknadsföring. Hur många besöker egentligen hemsidan? Till skillnad mot vanlig, klassisk annonsering så får man som företag konkreta siffror att arbeta med – något som skapar viktiga verktyg att använda i den framtida marknadsplanen.

Att synas på Google är således viktigt. Lika viktigt är emellertid att göra skillnad på var man syns. Att hamna på förstasidan på Google vid en specifik sökning är det mål man bör ha som företag. Andra sidan kan även den fungera, men efter det så blir det svårare. Av den enkla anledningen att vanligt folk – normala konsumenter – sällan klickar sig längre bort än just förbi sida två.

Skillnad mellan Google Ads och den organiska listan

Även på förstasidan finns en rangordning och indelning. Här ska man göra skillnad på en organisk lista och på den lista som vi strax ska titta närmare på i form av Google Ads.

Den organiska listan är den som syns i mitten – under och ovanför annonserna – och att hamna där är eftersträvansvärt sett till att den hemsida man äger bedöms – via Googles algoritmer – som relevant för kunderna. Relevansen grundas på hemsidans innehåll, texter och övrig information. De som rankar högt på den organiska listan njuter ofta frukterna av ett hårt arbete utfört av en partner i form av en anlitad SEO-Byrå.

SEO betyder Sökmotoroptimering och det innebär att en skicklig byrå – genom länkarbete, genom informativa och relevanta texter och content – kan visa upp för Google att just den sidan är av värde för en potentiell kund. Den organiska listan är viktig att ranka högt på då detta innebär att man som företag ofta bibehåller den positionen under en längre tid och därigenom också hela tiden kan räkna hem kunder och köpare.

Nackdelar med Google Ads

Google Ads å sin sida, det är de annonser som syns längst upp – och längst ner – på sidan. Frågan är om detta är ett bättre sätt att nå kunderna? Det finns klara för- och nackdelar med Google Ads. Många vill peka på att en kund inte ser annonserna och väljer att direkt söka sig till den organiska listan i samband med en sökning.

Det ligger viss sanning i detta. Ungefär 70% söker sig vidare till den organiska träfflistan och 30% väljer att klicka sig vidare på de annonser som syns. Det är en nackdel.

En annan är att priset kan bli högre. Med Google Ads så betalar man per klick och priset styrs då av efterfrågan: ju fler som är villiga att betala för en specifik sökning, desto högre pris per klick blir det. Att fler idag väljer att annonsera via Google Ads har dessutom drivit upp priserna en aning.

Fördelar med Google Ads

Fördelarna med Google Ads är emellertid även de ganska stora och dessutom många. Att du betalar per klick är inte bara en nackdel – det är även en klar fördel för många. Du som företagare betalar endast för trafiken som drivs till din hemsida – de klick som gör att en person slutligen hamnar på din hemsida är de som kostar pengar. Är en kampanj mindre framgångsrik än förväntat så kostar den dig inte mer pengar. Inga klick – ingen kostnad: en klar fördel.

En annan stor fördel med Google Ads är att allting blir mätbart på en helt annan nivå än vad fallet är i Googles organiska lista. Det finns tydliga mätvärden och det går att följa upp en kampanj på ren detaljnivå – vilka sökord är det egentligen som genererar trafik, och vilka gör det inte? Google Adwords är dessutom en väldigt flexibel tjänst där du kan ställa in sökord för att matcha exakt mot en kunds sökning och där exempelvis språk, målgrupper, geografisk plats och enhet som används ytterligare kan förstärka chansen att dra till sig värdefulla klick.

Ska jag välja SEO eller Google Ads?

Google Ads har även en annan fördel gentemot traditionell SEO. Detta i form av effektivitet. Att ta sig högt upp på den organiska listan är tidskrävande och det krävs ett gediget arbete för att en sida ska klättra på rankingen. Där finns inga så kallade quick-fix och det går inte att manipulera sig uppåt i listan. Sådana försök är ofta fruktlösa då Googles avancerade algoritmer upptäcker manipulation och där en konsekvens kan vara avstängning eller, som vanligt är, ett kraftigt ras i rankingen.

Med Google Ads så ges man en möjlighet att direkt nå förstasidan på Google och detta oavsett hur pass länge en hemsida varit i drift. Det är en klar fördel. Och, det ger även värdefulla nycklar för framtiden. Genom att använda Google Ads så får du konkreta mätvärden på vad kunderna söker efter. Detta kan du sedan använda i ett framtida SEO-arbete.

Kombinationen av traditionell SEO och Google Ads är ett kraftfullt vapen för att göra ett företag synligt online. Tillsammans med rätt partner för SEO och för att skapa din första Google Ads-kampanj kan du definitivt bli en starkt spelare online – exakt där dina kunder finns.