Kategorier
Bostad

Hyra lägenhet Stockholm – så hittar du rätt

Hur ska man egentligen göra för att hitta en lägenhet i Stockholm? Med en massiv inflyttning som årligen kan mätas i ett Skellefteå, med ett passivt byggande över en lång tid och med skenande priser för bostadsrätter så är frågan både aktuell och relevant. Hur gör jag om jag vill hyra lägenhet i Stockholm? Vi tänkte här nedan rada upp några snabba tips, men först ska vi gå igenom några saker att undvika.

Står du inte i bostadskön så är det första steget för dig att ta. Det handlar emellertid om att du kan få stå i många, många år innan du får napp på en bostad. Många ställer exempelvis sina barn i kön redan i samband med att de föds och i syfte att de ska ha en egen bostad till den dag de fyller 18 år. Det säger en del om hur kön så sakteliga ringlar, eller hur?

Undvika detta om du vill hyra lägenhet

Om du är ny i Stockholm och saknar den finansiella kraften som krävs för att kunna köpa en bostadsrätt så kommer du att få förlita dig på andrahandsmarknaden. Det vill säga, du kommer att få hyra en lägenhet som ägs av en annan person.

Det behöver inte vara något problem med detta, men det finns saker att tänka på. Det första handlar om tillstånd. För att en ägare till en bostadsrätt ska få hyra ut en lägenhet så krävs det ett tillstånd från bostadsrättsföreningen och detta måste du alltid kolla upp innan. Om ett sådant saknas så kan du bli vräkt på dagen och du kommer dessutom att tvingas leva lite av ett skuggliv där du inte kan sätta namnet på dörren, där du inte får berätta för grannarna att du bor i lägenheten – du hälsar på, som det så vackert heter – och du kan på det stora hela tvingas leva ett liv med en knut i magen. Undvik alltid detta.

Och, en annan sak: du har rättigheter. En hyresvärd får inte begära hur mycket som helst i hyra. Den ska vara skälig och täcka kostnaderna för kapital och drift. Ett visst påslag kan göras för exempelvis en lägenhet som hyrs ut möblerad – men mer än så är det inte.

Gå via en förmedling

Idag finns det ljusglimtar på andrahandsmarknaden. En sådan handlar om seriösa bostadsförmedlare där man kan registrera sig och ta del av ett både stort och varierande utbud av lägenheter att hyra. Vid registreringen så använder man bankid och man kontrolleras utöver detta även ekonomiskt. Detta sker i syfte att säkerställa att vare sig hyresvärd eller hyresgäst blir lurad.

Hyran betalas exempelvis via förmedlingen så att det inte ska finnas någon risk att exempelvis pengar under bordet och krav på deposition ska dyka upp. Det är ett av de bästa sätten att få tag på en lägenhet att hyra. Gör det till en vana att alltid kolla över utbudet där. Som sagt: det kommer alltid ut en massa nya, spännande objekt – i alla prisklasser, storlekar och områden i- och kring Stockholm.