Att lära sig cykla är definitivt en milstolpe. De flesta kan minnas när man äntligen kunde trampa iväg och lämna mamma och pappa bakom sig på vägen. Cykeln ger frihet och att äntligen kunna ta sig till kompisarna, åka iväg och utforska kvarteret och hänga med på olika utflykter – det är en ny värld som öppnas.
Som förälder är detta definitivt en manege att kratta. Du kommer att få jobba lite, du kommer att få höra både gråt och vredesutbrott – men i slutändan är det värt allting när du äntligen ser ditt barn trampa iväg. Och, det räcker med en gång: du vet att har man en gång lärt sig att cykla så sitter kunskapen för evigt.
Med detta sagt så ska vi här nedan gå igenom lite kring barncyklar och ge dig tips och råd kring hur du ska tänka i den frågan. Vi gör detta genom att rada upp några punkter – enligt följande:
- Storlek. Ditt barn växer och en cykel kostar pengar. Den kombination kan göra det frestande att köpa en större cykel och låta barnet växa in i den. Detta fungerar bättre med kläder än vad fallet är med en cykel. En alltför stor cykel kan bli vinglig och vara svår för barnet att manövrera. Trösten är att det finns en stor marknad för begagnade cyklar – både att köpa och sälja vidare. De tappar inte så mycket i värde!
- Hur stor? Rekommenderat är att ditt barn ska kunna sitta ned och enkelt nå både marken, pedalerna och styret.
- Bromsen. Att kunna bromsa på ett mjukt och fint sätt är lika viktigt som att kunna cykla och svänga. Fotbroms är det som rekommenderas till en början då den är enklare att hantera – men i takt med tiden kan man sedan övergå till en cykel med handbroms.
- Växlar. Samma sak gäller egentligen här som ovan. Introducera växlar när barnet blir lite äldre – och kan cykla utan problem. Risken är uppenbar att det stora fokuset läggs på att växla och variera mellan tungt och lätt annars. Det ska ske naturligt och utan att barnet måste stirra på styret. Det brukar också räcka med 3-6 växlar. Att ha en cykel med 21 växlar, det skapar mer förvirring än vad det gör nytta.
- Vikt. Ju lättare en cykel är, desto roligare och enklare blir det att cykla. Det talande är, tyvärr, att de billigare cyklarna som finns ofta väger väldigt mycket. Det är dels svårt att lära sig att cykla på en sådan – men också ganska tråkigt.
- Hur lär man barnet att cykla? Stödhjul kan vara bra, men det handlar också i många fall om en falsk trygghet. Stödhjulen minskar risken för att barnet ska ramla, men de kan också skapa ett dåligt rörelsemönster som gör att barnet får svårt att lära in rätt balans när hjulen väl plockas bort. Det gör att en balanscykel idag ofta rekommenderas snarare än stödhjul. Barnet springer fram och kan bromsa med sina fötter mot marken. Det leder till bättre balans och en enklare övergång till en vanlig cykel.
- Rätt cykel. Bäst i test produkter har tagit fram en gedigen undersökning av olika modeller och märken av barncyklar – sorterade i olika kategorier och prisklasser. Läs igenom det testet och se om det finns en cykel som passar ditt barn just där!