Kategorier
Marknadsföring

Ta tag i din hemsida

Många företag idag lever kvar i den analoga världen. Det är dags att vakna upp och lukta på innehållet i kaffekoppen. Om inte så riskerar man att bli helt utan kunder. Idag använder alla – gammal som ung – internet och syns man inte där så finns man heller inte.

Det har kunnat fungera riktigt hyfsat för många företag att hålla sig utanför internet. Speciellt i mindre städer. Idag så är det förmodligen att anse som en omöjlighet. Vi använder internet hela tiden och oavsett om det handlar om att läsa tidningen, ta reda på olika saker eller om att hitta tjänster och produkter så tar vi fram vår mobil och knappar in de frågor vi har.

Här måste man som företagare hoppa på tåget. Har du ingen egen hemsida så kommer du snart att bli helt överkörd – oavsett hur många år du har i branschen, hur gott rykte du har eller hur pass välkänd du är. Det kommer nya konkurrenter hela tiden och det kommer också en ny generation av kunder. Det gör att du måste anpassa dig till verkligheten och bygga en digital profil. En hemsida är det minsta besväret.

Ta hjälp med din hemsida

Det är inte speciellt kostsamt att skapa en hemsida. Det finns färdiga mallar att använda i exempelvis WordPress och det finns företag som kan skapa en sådan under loppet av några dagar. Som företagare behöver du bara trycka på knappen, köpa en domän och anlita en webbyrå som hjälper dig.

Problem med att formulera dig? Det får du hjälp med och där byrån i fråga plockar fram exakt den information du vill få ut. Bilder, text, logotyp, smakfull design – allt i ett paket och där du även kan sköta alla uppdateringar i framtiden på egen hand. Det är inte svårare än så att synas på nätet.

Varför ska du ha en hemsida? Frågan är varför du inte ska ha en sådan? Det handlar egentligen inte om att du ska framhäva dig själv. Det handlar mer om respekt mot dina kunder. De finns online – varför gör inte du det? En kund som söker efter ett företag i din bransch kommer inte att använda telefonkatalogen.

Kunden kommer att googla, hitta det hen söker och därefter också sköta all kontakt via nätet – eller möjligen genom ett enstaka telefonsamtal. Du bör åtminstone visa att du och ditt företag finns till, eller hur?

SEO – du syns under vissa sökord

Ett annat tips är att du anlitar en firma inom SEO – sökordsoptimering. De kan dels skapa din hemsida och dels också utforma texterna så att vissa sökord blir synliga på Google. Det är en marknadsföring som visat sig vara extremt gångbar och också relativt billig peng i jämförelse med annan marknadsföring – givet då konkurrensen inom den stad och den bransch du är verksam inom.

Att ligga i topp på Google ger kunder och fördelen med det är att de kunder som kontaktar dig också är genuint intresserade av produkten/tjänsten du säljer. De har trots allt sökt efter den och du behöver bara övertyga dem om att du är det bästa företaget inom din gebit. SEO är en bra väg att ta!

Kategorier
Företagande

Bygg upp ett starkt varumärke

Vad har McDonald’s, Nike, Adidas, Microsoft och Apple gemensamt? Vi skulle säga att det handlar om deras respektive varumärke. Ser du Nikes logotyp så vet du vad du får och detsamma gäller även för de andra. Du kan se McDonalds gyllene bågar på håll och känna hur en Big Mac smakar, eller hur?

Det är det som är styrkan med att ha ett varumärke. Folk vet vad de får och de vet också därigenom exakt vad de betalar för. Som företag så är det något som man bör sikta mot. Men då givetvis i en mindre skala. Få når upp till exemplen ovan, men alla kan lära sig grunderna i att bygga upp ett varumärke och att skörda frukterna som ett starkt sådant för med sig.

Vem vet, du och ditt företag kanske blir nästa IKEA? Ingen trodde väl att Ingvar Kamprads vision om att skapa möbler till folkhemmet – som man själv skulle skruva ihop – skulle bli en global storsäljare? Alla företag börjar från noll, det är viktigt att komma ihåg.

Identifiera vad ditt företag står för

Att bygga ett varumärke handlar om att förmedla ett budskap till kunderna. Vad står ni för, vad är ert mål och vad vill ni bli förknippade med? Målet är att en kund ska kunna se er logotyp och direkt få upp associationer i huvudet som knyter an till er verksamhet.

Logotypen är extremt viktig i detta och samma sak gäller för namnet. Du vill inte ha ett långt företagsnamn som ligger fel i munnen. Du vill ha ett kort, snärtigt och lätt uttalat företagsnamn som folk kommer ihåg. Utformningen av logotypen bör ske professionellt och den bör alltid ske efter det att man först tagit fram vad man står för. Logotypen ska knyta an till verksamheten och det budskap man vill ge.

Vad är unikt med ditt företag?

Ett mål med ett varumärke är att du ska skilja dig från konkurrenterna. Du vill visa varför kunderna ska välja dig och ditt företag snarare än en konkurrent. Det är därför väldigt viktigt att du även ser över hur dina konkurrenter arbetar och att du försöker streta emot dessa – på ett, för dig, positivt sätt.

Här kan exempelvis Oatley med sina havreprodukter nämnas. Genom att hela tiden ställa sig mot mjölkindustrin och spjärna mot dessa så kunde man bygga upp ett starkt alternativ. Deras logotyp förknippas med en bättre miljö, en bättre natur och, naturligtvis, med välsmakande produkter. På samma sätt har Oatley även hittat din målgrupp. Genom att synas i rätt sammanhang – Way Out West, exempelvis – så har man hittat den målgrupp som man vill ha: yngre, hippa personer som befinner sig där saker och ting händer. Smarta drag och exempel på där man på en, förhållandevis kort tid, kan bygga ett starkt varumärke.

Vårt råd är att du läser på om hur man bygger ett varumärke och att du gärna tar hjälp med vissa steg – grafisk profil och logotyp exempelvis. Det tjänar du på i längden.

Kategorier
Marknadsföring

Kan en influencer hjälpa dig att nå nya kunder?

Idag så är ordet influencer ständigt på tapeten. Det handlar om en känd person som äger en förmåga att påverka andra människors smak, tycke och tankar. En känd person förr var känd genom exempelvis TV, film eller radio.

Idag ser man att detta vridits mer mot internet. En känd person numera kan ha en blogg, en framgångsrik podcast eller ha ett konto med mycket publik på exempelvis Youtube, Instagram eller på Snapchat.

En influencer visar upp sitt liv och får andra att drömma sig bort till den världen. Unga tjejer och killar vill leva samma liv, ha likadana kläder, ha samma typ av bil, bo i samma typ av bostad och så vidare. Det gör att influencern också har en stor makt i att påverka dessa följare – eller lyssnare.

Många förknippar en influencer med en yngre tjej som lägger ut olika videos och bilder på sociala medier. Det är en sanning, men lika sant är att det även kan handla om män i den övre medelåldern som gör ungefär samma sak.

Podcasts ger företag reklam

Ett exempel på detta är den populära podcasten Alex & Sigge där de två huvudpersonerna (Alex Schulman och Sigge Eklund) sitter och pratar om olika aktuella saker samtidigt som de också, med både jämna och ojämna mellanrum, nämner olika sponsorer till programmet. Målet är då naturligtvis att du som lyssnare ska haja till – Har Alex en bastu från X? En sådan vill jag också ha! – och att du sedan också ska investera i detta.

Kritiker menar att podcast i denna anda egentligen inte alls handlar om samtalet utan om ren försäljning. Det låter vi vara osagt här, men visst finns det specifika fall som ger vatten på kvarn till dessa belackares ord. Vilket också de många fällningar hos Granskningsnämnden visar – men då inte specifikt mot den podd vi nämnt, utan mer generellt.

I exempelvis en podcast så ska det nämnas att det handlar om ett betalt samarbete. Annars kan det uppfattas som olaglig marknadsföring. Men, det är heller inte helt enkelt att bena ut vad som är vad. Har man köpt en ny bil, en snygg klänning eller någonting annat så vill man också – naturligt – säga märket. Oavsett om det då skulle kunna tolkas som reklam.

Syns gärna – men i rätt sammanhang

Vill du som företagare synas i dessa sammanhang? Det kan vara en väldigt bra väg, men det kan också vara helt fel sådan. Det kostar dels ganska mycket pengar. Ju kändare person du vill anlita, desto mer kostar det.

Mycket handlar också om vad du säljer och till vilken målgrupp du vänder dig till. Säljer du coola, ungdomliga kläder så är en influencer helt rätt väg att välja för din marknadsföring. Säljer du exempelvis kläder för en äldre målgrupp så finns det annan marknadsföring som kanske är bättre. Där kan ditt varumärke ta skada av att synas i liknande sammanhang. Det gäller att ha en sund plan för marknadsföringen.